Beilen

Nieuwsflits juli 2024

Gaat u ook een keer mee op excursie deze maand?

Boer Sil en boerin Saar, excursie naar Lhee op 2 juli

                      

Op dinsdag 2 juli, van 19.00 – 20.30 uur aan de Bosrand 14,  7991 PA Dwingeloo

gelegen schuin tegenover de Bospub

Vertrek om 18.30 vanaf Drenthehal.

Kosten 2,50 Euro p.p.

Voor meer info klik hier

U kunt zich nog opgeven tot max 1 week van te voren via info@beilen.groei.nl

Open Tuinen Carrousel Drenthe 6 en 7 juli

 

 


 

 

6 & 7 juli - Zomer tuinenweekend Hoogeveen / de Wolden

 

 

 

Bezoekerstuinen 11 Juli

Op donderdagavond 11 juli bezoeken de leden die zich hebben opgegeven de tuinen van:

Floris en Marieke Droogh-den Ouden, Oldendiever 3 in Diever

en de tuin van

Gerrit en Sandra Hansen, Kastanjelaan 14 in Diever

Wanneer u lid bent van Groei & Bloei kunt u zich nog opgeven tot maximaal 1 week van te voren via info(at)beilen.groei.nl

 

Busexcursie 13 juli

 

Zaterdag 13 juli 2024

Vertrek uit Beilen bij de Drenthehal: 8.00 uur

Terugkomst in Beilen: 18.00 uur

Op 13 juli bezoeken we tijdens deze busreis samen drie verschillende tuinen en een kwekerij!

Voor meer info klik hier

Excursie naar de Blesse en Oldeholtpade 24 juli

Op woensdag 24 juli bezoeken wij de Oevertuin, Steenwijkerweg 121, 8397LC te Blesse

en de tuin van Hiltje Dekker de Holthof Hoofdweg 205, 8474CG Oldeholtpade

Vertrek is vanaf de Drenthe-hal, Eursingerweg 1 te Beilen om 12.30 uur.

Kosten voor leden 9 euro, voor niet leden 12 euro p.p.

Voor meer info klik hier

U kunt zich tot max 1 week van te voren opgeven via info@beilen.groei.nl

Bezoekerstuinen woensdag 31 juli

Op woensdagavond 31 juli bezoeken de leden die zich hebben opgegeven de tuinen van:

Mieneke en Sophie Zwaans, Wilhelminastraat 199 in Westerbork

en de tuin van

Annelies Kok, Klateringerweg 6 in Zwiggelte

Wanneer u lid bent van Groei. & Bloei kunt u zich nog opgeven tot max 1 week van te voren via

info(at)beilen.groei.nl

 

Voortgang project bij G.A.de Ridderschool in Beilen

Het schoolproject bij de G.A. De Ridderschool loopt voorspoedig. De leerlingen van groep 7 hebben enkele weken geleden de plantjes samen met enkele Groei & Bloei bestuursleden, binnen voorgezaaid. Half mei zijn ze in de voortuin van de school uitgeplant.

Ondanks de lage temperaturen en de vele regen, groeien de planten goed. De leerlingen hopen voor de zomervakantie te kunnen oogsten.

Hoe gaat het met het “Gluren bij de moestuin buren” project? Lees hier hun verslag!

Vorig jaar is het project “Gluren bij de moestuin buren” zo’n succes gebleken, dat de werkgroep moestuinieren ook het zomer seizoen van 2024 de open moestuin-/informatiedagen heeft georganiseerd. Op zaterdag 20 april, van 10.00 tot 12.00 uur, zijn de open moestuin dagen gestart. Zowel leden als niet-leden, ervaren als onervaren moestuiniers konden zich weer inschrijven. Ook dit jaar zijn er, verdeeld over het teeltseizoen, vier open moestuin dagen gepland. Twee zeer ervaren biologische- moestuiniers, Jan Zoer en Jan van der Gaast, begeleiden dit project. Zij hebben jarenlang ervaring  opgedaan in de groentetuin bij hun boerderijen. Deze twee leden van Groei&Bloei laten zien wat en hoe ze telen, delen op een ontspannen manier hun kennis en kunde en beantwoorden  vragen.
Een heel nieuw initiatief dit seizoen vindt plaats op de Arnica kwekerij. Dit groeiseizoen zijn er 6 tuinplaatsen beschikbaar gesteld op het terrein van de Arnica kwekerij aan Boterveen bij Eemster. Deelnemers die zelf geen moestuin hebben kunnen daarmee toch de theorie opgedaan tijdens onze “Gluur”ochtenden verbinden met de praktijk. Het telen van de groente is op 100% biologische basis. Voor dit project hebben zich 6 personen aangemeld, zowel leden als niet leden. Eén persoon moest later helaas om persoonlijke redenen verstek laten gaan. De tuiniers worden door Jan en Jan begeleid. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is de eerste oogst een feit. Juist omdat het een kleine groep is en de tuintjes niet te groot, is er een fijne groepssfeer ontstaan waardoor men elkaar helpt wanneer nodig. Er wordt hard gewerkt, maar er is zeker ook tijd voor het schaften. De deelnemers communiceren via een groepsapp die intensief gebruikt wordt.  Wat doe je bijvoorbeeld als de Coloradokever is opgedoken, er al eitjes zijn gelegd op het tere aardappelloof en spuiten niet is toegestaan? Even een appje en je kunt weer verder! Duidelijk is dat de deelnemers en begeleiders veel plezier beleven aan dit project. Dank ook aan Eef en Jan de eigenaars van de Arnica kwekerij, voor hun gastvrijheid!

 

Verslag project Tegel eruit - Plantje erin


De leden van Groei&Bloei afdeling Beilen helpen tuinen te vergroenen. Op zaterdagmorgen 4 mei, van 10.00 – 12.00 uur op het plein voor het Buurtgebouw de Raat in Beilen-West, hebben leden van de tuinvereniging Groei&Bloei afdeling Beilen gratis plantenstekken uitgedeeld. Het mooie van dit project is dat de plantenstekken uit de tuinen komen van onze leden  zelf. De vereniging zet zich hiermee in voor de gevolgen van de klimaatverandering. Een tuin vol tegels warmt in de zomer genadeloos op, waardoor het er niet uit te houden is, terwijl het water bij hevige regenbuien de bodem niet in kan trekken met wateroverlast tot gevolg. Planten brengen een beter microklimaat in de tuin omdat het er dan minder snel opwarmt en al die groene tuinen bij elkaar vormen samen een groot areaal met voedselbronnen en schuilplaatsen voor vlinders, vogels en insecten. Tegel eruit, plant erin dus! Om de stekken een goede start te geven heeft de vereniging er een zakje goede grond bijgegeven, dat gratis ter beschikking is gesteld door Wormenkwekerij Wasse gevestigd aan Vorrelveen. De gemeente Midden-Drenthe heeft deze actie ondersteund en gezorgd voor afvoer van de ingeleverde tegels/stenen.

Hoe is deze actie verlopen? In elk Groei & Bloei tasje zaten 6 plantenstekken. We ruilden 1 tasje voor 1 tegel. De aanloop was gestaag en er was veel belangstelling voor de informatiekraam van Groei&Bloei. In totaal zijn er 50 tegels ingeleverd en 50 tasjes vergeven. Een mooie opbrengst voor deze morgen! Deze actie heeft tevens een nieuw lid opgeleverd. De planten die zijn overgebleven hebben we gegeven aan Clara van der Gaast, omdat ze zoveel voor de vereniging doet. Voor ieder die heeft meegewerkt aan dit project hartelijk dank voor jullie inzet!