Beilen

De trendy tuin

De betegelde tuin heeft zijn langste tijd gehad. Beplanting is bezig met een comeback in de Nederlandse tuin. Het maakt de tuinen groenen én duurzamer. Het groen anno nu is onderhoudsvriendelijk. Niet strak en netjes, maar uitbundig en zelfs wat rommelig. 
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft inrichtings- en beplantingstips die naadloos aansluiten bij deze duurzaamheidstrend.  

Beplanting In 2011 was het verticaal tuinieren in zwang. Deze trend signaleert de Tuinbranche Nederland. Een duurzame manier om dit te bereiken is het gebruik van groenblijvende klimmers zoals klimop of bladverliezende klim- en leiplanten langs wanden en schuttingen. Kies planten waar dieren dol op zijn, zoals de vuurdoorn, de geurende kamperfoelie of de clematis. Inheemse planten zijn sterk en doen het dus meestal goed in de Nederlandse tuin.
Boom of struik Een tuin is niet compleet zonder een boom of flinke struik. Hij brengt hoogte en perspectief in de tuin. Kies er liefst een waar dieren wat aan hebben, zoals een vrucht- of besdragend exemplaar. In een grote tuin kunnen natuurlijk meer bomen staan.
Bloemen Vaste planten vormen een goede aanvulling op klimplanten, bomen en struiken in de tuin. Met name nectarrijke bloemen trekken insecten aan, die weer belangrijk voedsel zijn voor vogels en vleermuizen. Bloemzaden zijn aantrekkelijk voor vogels, knaagdieren en vele andere diertjes.

Breng water in de tuin In een natuurvijver is altijd wat te zien. Kleine dieren zoals libellen en vogels weten het water snel te vinden. Maar ook een drinkschaal heeft al nut voor vogels en insecten.

Wees niet te netjes Dieren gebruiken bladeren, dode takjes, achtergelaten bloempotjes en andere rommeltjes om te schuilen. Laat in de winter afgestorven plantenstengels staan en snoei die pas in het voorjaar weg.

Dieren lokken Een andere manier om dieren te lokken is extra voorzieningen aan te brengen, zoals nestkastjes, vlinderkasten en hommelhotels.

Tuinmaterialen Gebruik duurzaam hout voor vlonders en schuttingen. Hout met een houtkeurmerk zoals FSC of PEFC is duurzaam gewonnen. Een andere milieuvriendelijke keuze is gemodificeerd hout, bijvoorbeeld Plato of Accoya, dat u bij de houthandel kunt bestellen. Met een speciale milieuvriendelijke bewerking is het duurzaam gemaakt. Alle adressen voor tuinhout en tuinmateriaal
Geïmpregneerd hout Geïmpregneerd hout is volop en goedkoop beschikbaar, maar zonder Komo-keurmerk niet goed voor het milieu. Het bevat namelijk chemicaliën die gemakkelijk in het milieu terecht kunnen komen. Breng het naar de milieustraat als u het afdankt.
Tegels Denk eens aan betonstenen. Ze zijn in veel uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar en relatief goedkoop en milieuvriendelijk. Vermijd natuursteen, dit komt vaak uit verre landen, met name uit Azië. De winning, vervoer en verwerking kosten veel energie.
Halfverharding Een goed alternatief voor bestrating in uw tuin is halfverharding zoals split of schelpen. Zo blijft het water in de tuin. Dit is beter voor het milieu omdat het riool niet wordt overbelast.

De duurzame trend is gesignaleerd door Tuinbrache Nederland, de brancheorganisatie van bedrijven in de groensector. Deze trend sluit naadloos aan bij de tips die Milieu Centraal geeft voor duurzaam tuinieren. Uitgebreide tips voor een milieuvriendelijke beplanting en tuininrichting zijn te vinden op www.milieucentraal.nl/tuinieren