Diversen

Herkenbaar?

Voor veel plantenliefhebbers heel herkenbaar.
Van de tuinscheurkalender van Romke v.d. Kaa en Paul Geerts.

 Het CGD-syndroom

Het CGD-syndroom (Compulsive Gardening Disorder of obsessief-compulsieve tuin­stoornis) is een recentelijk beschreven dwangneurose. Het is een psychische stoornis die niet genezen kan worden. Ze treft vooral volwassenen maar ook kinderen kun­nen eraan lijden, vooral kinderen van wie de ouders aan het WCG-syndroom lijden. Er zou mogelijk een genetische voorbestemdheid bestaan.

Enkele symptomen die karakteristiek zijn voor het CGD-syndroom zijn:

  • Verlies van wilskracht: onbedwingbare neiging om steeds nicuwe planten te kopen.
  • Aversie tegen gras: hoe langer mensen lijden aan het syndroom, hoe groter de aversie wordt tegen gras, wat zich uit in het voortdurend omspitten van stuk­ken gazon om nieuwe bloembedden aan te leggen.
  • Compulsief aankoopgedrag: onbedwingbare neiging om te stoppen bij elk tuincentrum waar 'bijzondere planten' verkocht worden.
  • Verlies aan ruimtegevoel: mensen die aan dit syndroom lijden verliezen in toe­nemende mate hun ruimtegevoel, vooral als ze plaats moeten zoeken voor een nieuwe plant waarvan ze tien exemplaren hebben gekocht.
  • Angstgevoelens, vooral tijdens periodes van droogte, overdreven regen, vorst, etctera.
  • Selectieve geheugenproblemen: meer en meer problemen om, auto- of huissleutels te vinden, maar geen enkel probleem met het onthouden  van Latijnse namen zoals Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens’
  • Onverdraagzaamheid tegenover mollen, muizen, konijnen, slakken en ander ongedierte dat zich wel eens in de tuin ophoudt.
  • Behoefte aan het gezelschap van gelijkgestemden; vooral naarmate de slacht­offers ouder worden, vermindert de noodzaak aan contact met 'vreemden', maar neemt de behoefte aan contact met lotgenoten toe. Idealiter worden ze lid. van een gespecialiseerde plantenvereniging.
    BRON: ALEX PANKHURST, THE HARDY PLANT

 

 

meer
Eindelijk. na jaren zoeken, in het bezit van Rosa "Dusky Maiden"
21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien