Groentips & Groeninfo

Recepten van het Ruilbeursgebak van Bertha Muggen.

Butterscotch koek

 

125 gr.boter of margarine

350 gr. bruine suiker

2 eieren

1 theelepel vanille suiker

250 gr. bloem

2 theelepels bakpoeder.

kwart theelepel zout

75 gr. geraspte kokos.

De boter op een laag vuurtje au bain marie smelten. Roer de bruine suiker er goed door.

Voeg 1 voor 1 de eieren er door en per ei goed door kloppen, roer dan de vanille er door.

Zeef bloem en bakpoeder door het mengsel gevolgd door de kokos.

Alles goed door roeren.

Het kan in een ronde bakvorm worden gebakken maar ook op de bakplaat,

dan de hoeveelheden verdubbelen.

Ovenstand 175 graden, tijd 30 minuten.

 

Drentse Havermout Muesli koek op bakplaat.

         

Bodem:                                                                Vulling:

500 gr. Zelfrijzend bakmeel                                 7 a 8 geraspte appels

400 gr. Bruine suiker                                             1 theelepel kaneel

250 gr. Havermout                                                1 hand vol rozijnen

400 gr. Gesmolten boter of margarine                  1 kopje muesli

 

Ingrediënten voor de bodem door elkaar roeren en over de ingevette bakplaat verdelen.

Even aandrukken, het is wat korrelig

In een kom de vulling mengen en over de bodem scheppen, hierop kan de muesli gestrooid worden.

(Persoonlijk vind ik het handiger om de muesli door de vulling te roeren, het knoeit dan minder vooral met kinderen)

Baktijd 1 uur in een voorverwarmde oven, 150 tot 170 graden. Niet helemaal af laten koelen in

de oven, de bodem wil dan nog wel eens hard worden, dit is na een paar dagen over.

Zelf maak ik dit gebak meestal een paar dagen voor gebruik..

De koek kan prima ingevroren worden, het is handig om de plaat koek direct in stukken te snijden als het een beetje afgekoeld is. Het kan goed ingevroren worden, ontdooien in de magnetron gaat ook prima, als het even snel moet.

Ook lekker te eten met honing. Bij toevoeging van een paar eieren wordt de bodem iets zachter.

Maar ik vind eigenlijk het leukst als het zo simpel mogelijk is.

Ook gebruik ik graag roggemeel of tarwemeel met bakpoeder.

Ook is het gebruik van roomboter goed te proeven.

 

Havermoutkoekjes

100 gr. zelfrijzend bakmeel of bloem plus bakpoeder, dat kan ook tarwe of roggemeel zijn.

150 gr. havermout.

125 gr. roomboter.

200 gr. basterd of fijne suiker.

1 los geklopt ei.

Fijn geraspte schil van een citroen.

1 zakje vanille suiker.

Eventueel iets zout.

 

 

Alle ingrediënten door elkaar roeren nadat de boter op kamertemperatuur is gebracht,

Van de massa een rol maken op een met bloem bestoven aanrecht,

deze in de koelkast op laten stijven.

Na ongeveer een uur de rol in plakjes snijden van een halve cm dik.

In de voor verwarmde oven ongeveer 15 a 20 minuten bakken op een temperatuur,

 tussen 150 en 175 graden..

Dit hangt af van het soort van oven, in een hete lucht oven kan het iets korter.

De koekjes hebben veel ruimte nodig anders is de bakplaat egaal gevuld en moet je ze in blokken snijden, tussenruimte zeker 6 a 7 cm.

Het staat leuk om er een noot op te leggen en mee te bakken, ook een theelepel honing smaakt goed.

Mochten de koeken iets te hard zijn geworden dan worden ze na enkele dagen wel zachter..

Ieder kent zijn/haar eigen oven het beste

 

Veel succes en plezier ermee!

groeten, Bertha Muggen

 

Recept voor het maken van appeljam met Rozemarijn.

1 kg. zacht zure appels (ik gebruik  Lombard Scarville, een oud ras).
het sap van twee citroenen
twee eetlepels Rozemarijn (evt. fijn stampen als het hele naaldjes zijn)
1 kg. geleisuiker.

Pers de citroenen uit en doe die in een grote pan met dikke bodem. Schil de appels en snijd ze in dobbelsteentjes. Husselen. Doe vervolgens de geleisuiker en de Rozemarijn erbij en hussel nogmaals.
Laat dit een aantal uren staan onder voorzichtig zo nu en dan omscheppen.
Plaats op (hoog) vuur en breng onder voortdurend, maar voorzichtig omscheppen aan de kook. De dobbelsteentjes mogen niet tot moes worden; ze moeten een beetje glazig worden. Laat  ong. 10 min zachtjes doorkoken, daarna in de schoongemaakte potjes doen en afsluiten. De potten kunnen in de vaatwasser worden schoongemaakt of anders met heet sodawater en goed heet naspoelen.

Maak een leuk etiket en vermeld ook de datum. Van een servetje of leuk stofje een rondje knippen en dit met een elastiekje over de deksel doen en je presentje is klaar.

                                                                          Wil Fransen ( naar Frans recept)

  Fijnspar en kamersinaasappel-Grog

    Benodigdheden:
 - 120 gram sparrennaalden
 - 1 steranijs
 - 3 kamersinaasappelen (Citrus Mitis Calamondin) of 1 limoen, in schijfjes
 - 250 ml kokend water
 - 2 eetlepels (eucalyptus)honing
 - 1 eetlepel ongezouten boter
 - snufje zwarte peper
 - scheutje (28 ml) echinacea-rum* of gewone rum

 * Voor de euchinacea-rum voeg je 15 gram verse euchinacea-wortel of 10 gram gedroogde zonnehoed-wortel toe aan 100 ml witte rum. Laat dat mengsel 2 weken op een koele plaats trekken. Daarna kun je deze tinctuur (af)zeven en hem op een droge, donkere plaats bewaren voor maximaal een jaar.

Bereiding:

1.) Verwijder de naalden van de takken (spar) tot je zo’n 120 gram hebt verkregen.

2.) Doe de naalden in een theepot of schaal. Voeg hieraan de steranijs, de schijfjes kamersinaasappel of limoen, honing en zwarte peper toe.

3.) Giet het kokende water over dit mengsel. Dek de pot of schaal af en laat het mengsel 15 minuten trekken.

4.) Daarna kan men deze infusie zeven en in een pan doen. Verwarm het mengsel op een sudderplaatje.

5.) Zodra de infusie warm is kun je de (euchinacea)rum en ongezouten boeter toevoegen. Wanneer de boter geheel gesmolten is, nog één keer roeren en dan kun je deze bijzondere sparren-grog serveren.

Bijzonderheden:

* Gebruik voor deze drank enkel de naalden van de fijnspar (Picea abies) of de slanke zilverspar/Fraser spar (Abies fraseri).

* Alleen geschikt voor volwassenen, 1 kop voor het slapengaan.

* Deze drank bevat alcohol. Wees dus behoedzaam met autorijden en/of het bedienen van machines.

* Gebruik deze punch liefst meteen na bereiding.

 

 Zevenbladsoep

Benodigdheden:  600 gram (jonge) zevenblad
                            1 fijngehakte sjalot
                            2 in blokjes gesneden grote aardappelen
                            handvol wilde rijst
                            flinke klont boter
                            1 eetlepel olijfolie
                            1 1/4 liter groente- of kippenbouillon
                            zout, versgemalen peper
                            1/2 bekertje créme fraîche

Smelt de boter met de olijfolie in een pan met dikke bodem.
Doe de sjalot en aardappelblokjes erin en laat ze zachtjes fruiten(niet bruin laten worden).
Voeg het goed gewassen zevenblad toe en roer dit alles tot het geslonken is. Breng alles op smaak met zout en peper. Schenk de warme bouillon met de rijst erbij.
Laat alles weer aan de kook komen en zet het vuur dan laag.
Laat de soep 30 minuten pruttelen en pureer hem dan met een mixer.
Roer de créme fraîche er door en laat het geheel weer heet worden zonder te koken.

Recept voor appeltaart met havermout

Benodigdheden: (voor een kleine bakplaat)

1 pond zelfrijzend bakmeel
4 ons gesmolten boter
2 1/2 ons havermout
3 ons bruine suiker
1 ei
zout en kaneel
1 kilo appels (bijv. Elstar)
150 gram gewelde rozijnen
 
Droge ingrediënten eerst mengen (behalve de kaneel), dan boter en ei erdoor scheppen. 
Op beboterde bakplaat de massa uitspreiden.
Hierop de geraspte appels en gewelde rozijnen verdelen.
Kaneel erover strooien.
 
Oven voorverwarmen op 150 graden
Baktijd: 1 1/2 uur
Hete luchtoven op 110 graden  
Baktijd: 1 uur 

                                     Kruidenrecepten
 
van De Keukentuin, Westeind 154, 9636 CH Zuidbroek, tel. 06-22203623

     Knoflooksaus
6 el. Mayonnaise
1 el. Water
2/3 tenen knoflook
kruiden naar keuze. Dille en kervel zijn het meest verfijnd.
 
        Dressing
1 paprika, of 100 gram andere fijngesneden groenten
2 uien
8 augurken
4 el. Peterselie
12 el Mayonaise
4 e1. Augurkennat 4 el. Olijfolie
4 el. Ketchup
4 tl. Mosterd
 
      Kruidenboter
1 pakje margarine of roomboter
10 el. Peterselie
S el. Chinese bieslook
3 a 4 teentjes knoflook
 
    Cachumbar
1 bakje tomaatjes
1 stengelui
2 el. Koriander
1 el. Oersuiker of  poedersuiker
Tsaziki
1 komkommer
2 tenen knoflook
1 el. Marokkaanse munt
1 dl. Dikke yoghurt
 
       Pesto
100 gram basilicum    fijnhakken (in keukenmachine)
45 gram parmezaanse kaas toevoegen
45 gram pijnboompitten toevoegen en blijven hakken.
3 a 4 teentjes knoflook toevoegen en blijven hakken
10 e1. Olijfolie in dun straaltje toevoegen
peper en zout

               Zuurkool maken in drie dagen

1.      Neem een witte kool en snijd deze in fijne stukjes of reepjes.
2.      Doe de fijngesneden witte kool, samen met een klein handje suiker, in een       schone bak of schaal.
3.      Sproei hier met een plantenspuit verdunde EM-A (1 deel EM-A op 10 delen water) overheen.
4.      Roer of schud de kool, suiker en EM-A goed door elkaar.
5.      Stop dit mengsel in een diepvrieszak en druk het stevig aan zodat alle lucht uit eruit verdwijnt. Knoop de zak vervolgens goed dicht. (een goed afsluitende bak is ook een mogelijkheid)
6.      Bewaar de zak of bak bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius (niet in de zon!).
7.      Na ongeveer drie dagen verandert de kleur van de kool van wit naar beige en komt er vocht vrij. De zuurkool is klaar.
8.      Deze zuurkool kan direct verwerkt worden, maar kan ook bewaard worden in de koelkast. Onthoud: goede zuurkool stinkt nooit!

                                  Appelgistsap

AppelGistSap (A.G.S.) is een eenvoudig bereid drankje op basis van diksap (zonder toegevoegde suikers), EM-A en water.

Deze ingrediënten zorgen er samen met warmte voor dat de natuurlijke suikers uit de diksap worden omgezet in organische zuren,,mineralen, enzymen, antioxidanten, koolzuur en druk. Men noemt dit een fermentatieproces.

Dit fermenteren duurt, bij een temperatuur van 25 graden Celcius, ongeveer 3 tot 4 dagen en moet uit direct zonlicht plaatsvinden.

Door de hardheid van de plastic fles in de gaten te houden kan het fermentatieproces worden gevolgd. Wanneer de fles hard aanvoelt en dus flink onder druk staat, is het fermenteren klaar.Vervolgens moet de fles in de koelkast gezet worden waar hij op een veel lager pitje doorgist.

meer
19
Sep
herinrichting tuin achter
14
Sep
Hill Station Cameron - Blik op de Tuin no. 867